foto

De voordelen van investeren in assistentiewoningen

Tegen 2030 is 1 op 4 Vlamingen ouder dan 65. Voor actieve 65-plussers is een assistentiewoning vaak een tussenstap tussen hun eigen woning en een woonzorgcentrum. Investeren in een zogenaamde serviceflat? Een goed idee.

Een assistentiewoning combineert de zelfstandigheid van de oudere bewoner met de beschikbaarheid van hulp, meestal in een appartementencomplex. Een (erkende) assistentiewoning is een nuttige investering en wel om deze 5 redenen.

1. Grote vraag naar assitentiewoningen

Er zijn al heel wat 65-plussers en dat aandeel zal de komende jaren enkel toenemen. Door de grote vraag is je flat snel verhuurd. Je kiest dus voor een belegging op lange termijn, want de groep gegadigden die jouw appartement willen huren, groeit verder.

2. Belegging met een hoog rendement

Het rendement (3 tot 4%) is hoog in vergelijking met de opbrengst van de meeste andere investeringen. Als je investeert in vastgoed, is dit dus een slimme keuze.

3. Stabiele huurders

Je huurders zijn 65-plussers. Deze mensen zijn honkvast. Eens ze een woonst gevonden hebben met de nodige voorzieningen en in een goede buurt, zullen ze niet snel elders zoeken. Je hebt dus stabiele huurders. Dat vermijdt een hoop ellende.

4. Fiscale voordelen van een assistentiewoning

Voor een erkende woning geniet je een btw-verlaging (12%) en een vrijstelling van de onroerende voorheffing. Om een erkenning te krijgen, moeten assistentiewoning voldoen aan een aantal kwaliteitsnormen. Naast het fiscaal voordeel ben je dus ook zeker van een kwalitatieve serviceflat.

5. Verzeker je eigen toekomst

Tot slot investeer je ook in een zorgeloze toekomst voor jezelf. Eens je niet langer thuis kan wonen, trek je gewoon in je eigen assistentieflat. De uitbating en verhuring gebeurt door een professionele firma. Gemakkelijk en rendabel.

  • Groeimarkt
  • Hoog rendement
  • Stabiele huurders
  • Fiscaal interessant
  • Zorgeloze toekomst voor jezelf

Om je assistentiewoning aantrekkelijk te maken, is de locatie cruciaal. Zorg ervoor dat je flat dicht bij winkels, openbaar vervoer, uitgebreide parkeergelegenheid en een recreatiedomein ligt. een ervaren maatschappij

Assistentiewoning verhuren als eigenaar

De meest voor de hand liggende manier om te investeren in een assistentiewoning is er een aankopen. Als je eigenaar bent, geniet je niet alleen de maandelijkse huuropbrengst. Ook de eventuele meerwaarde van je serviceflat als je die opnieuw verkoopt, is voor jouw rekening. Bovendien kan je je huurder gemakkelijk uitzetten wanneer je er later zelf in wil gaan wonen.

Assistentiewoning verhuren met financieel recht

Als je liever geen serviceflat koopt, kies je voor het financieel recht over een assistentiewoning. Gedurende een vastgelegde periode, meestal 30 jaar, investeer je in een serviceflat. Daarvoor krijg je de huur. Als de periode afloopt, wordt het geïnvesteerde geld terugbetaald. Let wel: de terugbetaling van je investering hangt af van het goede management van de uitbatingsvennootschap. Is die na je lange looptijd niet solvabel en rendabel, dan riskeer je je geld te verliezen.

De grote voordelen van deze formule zijn uiteraard de maandelijkse huur en het wegvallen van registratie- en notariskosten. Je investering gebeurt bovendien in schijven. Het gaat dus om kleinere bedragen, die minder zullen doorwegen op je budget.Deel dit artikel

Archief